Op dinsdag 18 maart is er een avond voor alle volksvertegenwoordigers van GEUS georganiseerd. Het doel van deze avond was het gebiedsplan en het proces toe te lichten, zodat daarna de besluitvorming in de afzonderlijke gemeenten kan plaatsvinden. Veel volksvertegenwoordigers hebben deze avond bijgewoond.
Henk van den Berge, wethouder van de gemeente Apeldoorn en voorzitter van het bestuurlijk overleg, opende de avond en gaf aan hoe zij als bestuurders het GEUS proces hebben ervaren. Bestuurders hadden een terughoudende rol, juist de mensen uit het gebied zijn met de 4 verschillende thema’s aan de slag gegaan. Het gebiedsplan is door alle betrokken bestuurders omarmd en nu is het aan de gemeenteraden. Het besluit is door het dagelijks bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe en door de Gedeputeerde Staten van de Provincie Gelderland al genomen.
Vanuit de Provincie Gelderland zijn middelen beschikbaar gesteld, mede gefinancierd door Rijksgelden, om de proceskosten te dekken. Daarnaast is gesproken over de zonering rondom Natura2000 gebieden. Provincie Gelderland heeft onlangs aangekondigd dat GEUS buiten de zonering valt, maar er blijft natuurlijk wel stikstofreductie nodig en daar moet in de projecten rekening mee worden gehouden.
Wijnand Bouw en Eva Hillen hebben namens het programmateam een toelichting gegeven op het gebiedsplan en het proces. De titel van het gebiedsplan is: Perspectief voor een verweven en verbonden enclave en dat kwam heel mooi naar voren in de presentatie. Daarna gingen we in gesprek met Arie Bakker, Simone Kiezenbrink, André de Bonte en Arend Versteeg. Zij zijn lid van de integratiewerkgroep en hebben intensief samengewerkt in de samenstelling van het gebiedsplan.
In het gesprek benadrukten zij het belang van samenwerken en het samenbrengen van verschillende belangen. Waar geen volledige overeenstemming kon worden bereikt, is in het plan aangegeven waar de knelpunten liggen.
In de sessies van de integratiewerkgroep was ruimte voor een open dialoog en werd zonder barrières gedacht. Dit creëert vertrouwen en zorgt ervoor dat er eerlijk en constructief met elkaar wordt gesproken. In de volgende fase is het belangrijk om niet alleen een visie te hebben, maar ook te kijken naar concrete uitvoering. Zo wordt onderzocht hoe recreatieve routes aantrekkelijk kunnen worden ingericht voor zowel toeristen als bewoners. Daarnaast wordt gekeken naar financieringsmogelijkheden, bijvoorbeeld via Europese subsidies.
Voor de landbouw blijft het een uitdaging om een duurzaam verdienmodel te vinden binnen het gebied. Toch heerst er enthousiasme om snel aan de slag te gaan met de uitvoering van het plan. Met deze gezamenlijke inzet wordt gewerkt aan een toekomstbestendig en leefbaar gebied.
Tijdens de sessie kregen gemeenteraadsleden de kans om vragen te stellen over financiering, regelgeving en de toekomst van het gebiedsplan. Er werd gesproken over de verdeling van kosten, de rol van provincie en gemeenten, en hoe stikstofruimte behouden kan blijven binnen het gebied. Daarnaast waren er zorgen over de impact op landbouw en woningbouw, de mate van flexibiliteit in de plannen en de haalbaarheid van de gestelde doelen, waarbij werd benadrukt dat samenwerking en commitment van alle betrokken partijen cruciaal zijn voor succes.
De gemeenteraden hebben nu allemaal een eigen proces en werken toe naar besluitvorming. In deze fase is er nog ruimte voor inspraak. De data worden hieronder genoemd:
In de provincie en bij het Waterschap is het gebiedsplan vastgesteld. Bij de gemeenten hebben de colleges het gebiedsplan vastgesteld om naar de raad door te sturen.
De vergaderingen staan gepland op:
Kijk voor meer informatie op de website van de desbetreffende gemeentes. We houden u middels deze website op de hoogte van de resultaten.
Mail ons of schrijf je in voor onze nieuwsbrief
info@gebiedsaanpakgeus.nl Nieuwsbrief ontvangen?