Drukbezochte informatieavond over Het Verhaal van GEUS

Op maandag 20 november vertelde Marinke Steenhuis, in een goed gevuld Kulturhus in Elspeet het verhaal van GEUS. Marinke, cultuurhistoricus, heeft alle belangstellenden in de ontstaansgeschiedenis van de enclave meegenomen. Vanaf 3000 voor Christus tot nu, het Uddelermeer met haar hunneschans tot de naoorlogse opkomst van kalverhouders. Een gebied met eigen tradities, normen en waarden en waar het geloof als fundament aan de basis van vele levens ligt. De nadruk van dit verhaal lag het feit dat de geschiedenis zich herhaalt. De oproep van Marinke aan het gebied was om vooral te leren van wat er in het verleden is gebeurd en dit niet vergeten.

Prachtige vondsten in het archief

Rode draad in het verhaal is de bodem, haar waarde en gebruik in GEUS. Vanaf de eerste nederzettingen in het gebied tot nu. Marinke heeft onderzoek gedaan door in gesprek te gaan met mensen uit het gebied. Inwoners, agrariërs, archeologen, ondernemers in de recreatieve sector, ambtenaren van het waterschap, de provincie en gemeenten. Maar ook door onderzoek te doen in de verschillende archieven. “Eén van de mooiste vondsten was het notulenboek van Jong Gelre uit 1949. Daarin zie je de namen terug die nu nog veel in het gebied terugkomen. Davelaar, Versteeg, Schut, van Asselt, van den Hardenberg. We lezen over de huur van een gezamenlijk aangeschafte traktor die gezamenlijk door de agrariërs gebruikt werd. Er werd gesproken over ruilverkaveling en cursussen landbouwboekhouden georganiseerd. Prachtig om terug te lezen.”, aldus Marinke.

 

Gebiedsplan GS 1992
Notulen Jong Gelre
Stichting Noord-West Veluwe

“Houd zelf het stuur in handen”

Eén van de belangrijkste boodschappen in haar verhaal was om goed naar elkaar te luisteren en moeite te doen om elkaars belang te begrijpen. Vooral in het gebiedsproces GEUS, met veel verschillende partijen en belangen, is dit erg belangrijk. “Ik vond het mooi om te zien dat veel werkgroepleden van het gebiedsproces bij de presentatie aanwezig waren en dat zij volgende week de verschillende perspectieven aan elkaar presenteren. Er moet een goede balans zijn tussen geven en nemen. En minstens zo belangrijk: geef veranderingen de tijd. Leer van de lessen uit het verleden en gebruik dit voor de plannen van de toekomst.”, aldus Marinke Steenhuis.

Meer weten?

Binnenkort publiceren we een opname van het verhaal en de komende tijd blijven we het verhaal verder aanscherpen. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen GEUS? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vragen of meer weten?

Mail ons of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

info@gebiedsaanpakgeus.nl Nieuwsbrief ontvangen?