Elspeet, midden op de Veluwe, kent verschillende uitdagingen. Bijvoorbeeld bij wateroverlast. Het dorp had er in de afgelopen jaren meerdere malen mee te maken tijdens hevige regenbuien. Als inwoner heeft u het misschien zelf ook ervaren.
In 2014 was de situatie zo erg dat in sommige straten tientallen centimeters water stond. Het teveel aan regenwater komt via het rioolstelsel op de Grote Koloniebeek, die het te veel aan water verder afvoert richting de Hierdense Beek. De waterkwaliteit is in deze beek nog onvoldoende en de gemeente Nunspeet werkt aan het scheiden van schoon en vies water; “het afkoppelen van verhard oppervlak” om te zorgen dat er minder regenwater vermengd met vuil water op de beek wordt geloosd. Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor schoon en voldoende water in de watergangen , o.a. als partner in GEUS.
In Elspeet stroomt het water van de gemengde overstort naar een “groene” berging. Dat is een berging met daarom heen een grondwal. Een deel van het overstortwater wordt hier opgeslagen, maar raakt de berging vol, dan is er een overloop naar de beek. De ruimte in deze berging werd kleiner, omdat de grondwal beschadigd was. Dat kwam o.a. door graafwerk van dassen en omgewaaide bomen.
De Grote Koloniebeek stroomt langs de groene berging door begroeid terrein. Hierdoor moet het beekonderhoud voor een deel handmatig. De nieuwe aangrenzende grondeigenaar zag mogelijkheden de beek een ander verloop te geven, in combinatie met biodiversiteitsmaatregelen. Het waterschap zag deze mogelijkheden ook, omdat een ander verloop drie kansen brengt:
Na enig denkwerk maakte het waterschap samen met de grondeigenaar een plan, dat door de grondeigenaar is uitgevoerd. Het voordeel is dat heel efficiënt prachtig werk is verricht. Via de vergunningsprocedure is geborgd dat het werk op de juiste manier is uitgevoerd. Het is een mooi voorbeeld van hoe kansen, snel, efficiënt en gebiedsgericht kunnen worden verzilverd. Het resultaat is een fraaie bocht in de beek, met op de oever overgangen van nat naar droog, natuurlijke plekken die biodiversiteit helpen en ook beter onderhoudsmogelijkheden. Bovendien is de schade aan de grondwal hersteld en stroomt er minder vuil water de beek in.
Mail ons of schrijf je in voor onze nieuwsbrief
info@gebiedsaanpakgeus.nl Nieuwsbrief ontvangen?