In de afgelopen periode is er door veel mensen hard gewerkt aan een gebiedsplan op hoofdlijnen. Naast dat er plannen worden gemaakt, zien we ook dat er concrete zaken nu al worden opgepakt. Een mooi voorbeeld hiervan is Kasteel Staverden. We gingen in gesprek met Ab van Dijk over de ontwikkelingen die er hebben plaatsgevonden en hoe dit past in het gebiedsproces GEUS.
“ Sinds 2017 zijn we al aan de slag om de omgeving rondom Kasteel Staverden toekomstbestendig te maken. Het kasteel heeft een grote aantrekkingskracht, zowel voor recreanten als voor inwoners uit de omliggende gemeenten. De bezoekersstromen moeten echter in goede banen geleid worden en we willen ervoor zorgen dat bezoekers de juiste plekken goed kunnen vinden. Daarnaast vinden we het belangrijk dat het hele jaar door er beleving is van kleurrijke bomen, struiken en planten. Daarom hebben we binnen de begrenzing van het park gezorgd voor een kwaliteitsverbetering en is het landschappelijk karakter versterkt met hoogteverschillen en doorkijkjes.”
Ab vervolgt: “ Het afgelopen jaar zijn de looppaden beter toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking en mensen in een rolstoel. Ook is de toegang naar de ijskelder verfraaid met vleermuispatronen, om zo duiding te geven aan de huidige invulling van deze kelder. “
“Zo net na het hoogseizoen hebben we de balans opgemaakt en we zien dat er veel bezoekers met de auto komen. Daarom gaan we deze winter aan de slag met het opnieuw organiseren van de parkeervoorzieningen. Er komt een nieuwe parkeerplaats dichtbij het bezoekercentrum. Daar tegenover heffen we de parkeerplaats in het park op en treffen we voorzieningen om in de bermen parkeren onmogelijk te maken. Dit komt naast de veiligheid ook de beeldkwaliteit niet ten goede. Daarnaast willen we samen met Veluws Verleden kijken hoe we thematische fietsroutes kunnen gaan opzetten. Dit is mede door ons aangedragen om een plek te krijgen in het gebiedsplan van GEUS.
“We zien vooral dat de integrale benadering, dus niet alleen kijkend vanuit bijvoorbeeld het perspectief van recreatie maar ook de natuurbeleving in het achterhoofd houdend, bevorderend werkt. De hierboven genoemde plannen waren er al, maar we zien dat het gebiedsproces vooral een aanjager is, waardoor een aantal zaken wel in een stroomversnelling is geraakt. Dat vind ik persoonlijk een goede zaak”, aldus Ab van Dijk.
Mail ons of schrijf je in voor onze nieuwsbrief
info@gebiedsaanpakgeus.nl Nieuwsbrief ontvangen?