In de afgelopen weken zijn de eerste keukentafelgesprekken met agrariërs in het gebied GEUS geweest. Het doel van deze gesprekken is om concrete vragen die er leven bij agrariërs boven tafel te krijgen. Lilian van Uhm en haar collega Jacqueline van Zeist van Stimuland voeren de gesprekken namens de Gebiedsaanpak GEUS. Stimuland is een onafhankelijke stichting die geworteld is in het platteland en veel kennis heeft van de agrarische sector. We gaan in gesprek met Patrick Hulshof, lid van het programmateam van GEUS en Lilian over de ervaringen tot nu toe.
“Wat we bij veel agrariërs horen is dat ze blij zijn dat er nu een mogelijkheid is om zich uit te spreken. Het is noodzakelijk om met elkaar toe te werken naar een landbouwsysteem dat duurzaam is ingericht en een goed verdienmodel biedt voor de agrariër. Maar welke mogelijkheden zijn er precies en wat zijn de vervolgstappen? Dit soort vragen komen aan bod tijdens de gesprekken”, aldus Lilian. Zij werkt al geruime tijd bij Stimuland als projectmanager en heeft veel van dit soort projecten begeleid.
Waarom zou ik me aanmelden voor een gesprek?
“De huidige ontwikkelingen in de landbouw zorgen ervoor dat de gemeenten in GEUS stevig willen inzetten op het bouwen van een goede relatie met de agrarisch ondernemers in het gebied. Vanuit de ontwikkeling van het gebiedsplan GEUS we willen graag weten wat uw bedrijf nodig heeft voor een goed toekomstperspectief. Wat gaat goed en waar loopt u tegenaan; Wat zijn uw plannen; wilt u door, verplaatsen, verbreden of juist stoppen? Welke ideeën en belangen wilt u inbrengen voor de toekomst van de landbouw in GEUS? En wat heeft u nodig van de gemeente voor het realiseren van uw ideeën en plannen? We zijn blij dat Stimuland voor ons de gesprekken voert en waardevolle input ophaalt voor het gebiedsplan. Wat we tot nu toe horen in de gesprekken is dat veel agrariërs het gesprek erg waarderen. Ze kunnen hun verhaal kwijt en vragen stallen waarop daadwerkelijk actie volgt. ”, aldus Patrick.
Hoe wordt de opgehaalde informatie verwerkt?
“De resultaten van alle gesprekken worden geanonimiseerd verwerkt in een rapportage die als bouwsteen gebruikt wordt voor de visie en het toekomstplan voor GEUS. Eventuele vragen die specifiek voor de gemeente zijn, worden met toestemming van de agrariër naar de gemeente doorgespeeld. ”, aldus Lilian.
Wanneer worden keukentafelgesprekken gehouden en hoe lang duurt een gesprek?
“De komende weken vinden de gesprekken plaats, dat kan zowel overdag als in de avond. Gemiddeld duurt een gesprek ongeveer één uur, maar het hangt ook een beetje van de agrariër af. De gemeenten in GEUS willen graag weten wat u bezighoudt en hoe ze u vanuit de verschillende disciplines kunnen ondersteunen. Dus maak gebruik van de kans om mee te praten over uw toekomst!”
Hoe kan ik me aanmelden?
Dat kan door een mail te sturen naar info@stimuland.nl of te bellen met 06-83521466. Lilian of Jacqueline komen dan graag bij u langs. Zet u de koffie klaar?
Mail ons of schrijf je in voor onze nieuwsbrief
info@gebiedsaanpakgeus.nl Nieuwsbrief ontvangen?