Minister sprak GEUS-partijen

Christianne van der Wal, de minister voor Natuur en Stikstof, bracht op maandag 09 januari een bezoek aan de Veluwe. Zij sprak met kalverhouders uit Lunteren en bezocht het natuurgebied Kootwijkerzand. In Radio Kootwijk sprak zij met verschillende partijen over GEUS, de gebiedsaanpak in Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld en de uitdagingen rondom de Veluwe.

Duurzame ontwikkeling van het gebied
Onder het motto ‘Want samen kom je verder’ werken partijen als gemeenten, de provincie Gelderland, terreinbeheerders, het waterschap Vallei en Veluwe, agrariërs en inwoners aan een gezamenlijk plan voor het landelijk gebied van de dorpen Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld. Alle belanghebbenden werken open en transparant aan een duurzaam plan voor de toekomst en zij wegen belangen zorgvuldig af. De aanpak past perfect bij de ontwikkeling van het Gelders Programma Landelijk Gebied (GPLG) van de provincie en de doelstellingen van de minister om de Nederlandse natuur te verbeteren en de stikstofuitstoot terug te dringen.

Gezamenlijk het gesprek voeren
Melkveehouder Eefje Meihuizen, Arend Versteeg (’t Vossegat), de gebroeders De Bruin (De Bruin Process Equipment) en Frank van de Kolk (Uddels Belang) spraken met de minister over de effecten van onzekerheid en de vrees jonge innovatieve boeren in het gebied kwijt te raken. Wethouder Jeroen Joon: “Het is ontzettend belangrijk dat we gezamenlijk dat gesprek voeren. Het gaat tenslotte om hun toekomst en die van hun kinderen. We willen vooral een duurzame ontwikkeling van het gebied.” Heemraad Henk Veldhuizen van het waterschap benadrukte daarbij het belang om in het gebied als één overheid naar buiten te treden. Het is voor een inwoner niet van belang of de regel in Den Haag, Arnhem of door de gemeente is opgesteld.

De rol van het gebiedsproces
Minister Van der Wal beaamde dat er schuifruimte nodig is in de gebieden om tot de gewenste ontwikkelingen te komen. Daarvoor is openheid en transparantie nodig, ook binnen de gebiedsprocessen. Ook begreep zij de roep om meer tijd, maar minister Van der Wal benadrukte dat met de nieuwste bevindingen over de staat van de natuur er eerder minder, dan meer tijd lijkt te zijn om de doelen te halen. Op dit moment werkt het ministerie aan de nieuwe opkoopregeling voor piekbelasters. Vervolgens krijgen de gebiedsprocessen een belangrijke rol om met plannen te komen voor de aangekochte grond.

Vragen of meer weten?

Mail ons of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

info@gebiedsaanpakgeus.nl Nieuwsbrief ontvangen?