Binnen dit thema ligt de focus op herstel en verbetering van de natuur, onze waterkwaliteit en de beschikbaarheid hiervan. Herstel en verbeteren natuurwaarden is noodzakelijk om tot een robuust natuurlijk systeem te komen. Omgaan met water en bodem is een sturend inrichtingsprincipe voor het toekomstig grondgebruik en het mogelijk maken van functies in het gebied.
Om ons doel te bereiken gaan we aan de slag met:
Samen met onze gebiedspartners onderzoeken we wat nodig is voor het toekomstbestendig inrichten van het natuurlijk systeem van GEUS. Dit doen we op het gebied van natuur, landschap en water. Onze eerste stap is het uitvoeren van een analyse voor de volgende onderwerpen:
We benutten de gegevens en reeds uitgevoerde analyses van provincie en waterschap. Dit geldt voor alle analyses die we maken. Daarnaast zetten we in op het opzetten van een meetnetwerk van burgers (citizen science) om samen gegevens op te halen en ontwikkelingen te monitoren. De analyses zijn input voor de gesprekken in het participatieproces. We richten een lokale ‘kenniskring natuur en water’ op om samen te kunnen leren, agenderen en oplossingen te verkennen. En we zetten in op een gezamenlijke verkenning van de inrichting van de beekzone voor klimaatadaptatie, waterkwaliteit en beleving/recreatie.
De partners waarmee me binnen dit thema samenwerken, zijn:
TBO’s, LTO, natuur- en milieuorganisaties, Collectief Veluwe, kennisinstellingen, Vitens.
Mail ons of schrijf je in voor onze nieuwsbrief
info@gebiedsaanpakgeus.nl Nieuwsbrief ontvangen?